Ilona

perjantai 15. marraskuuta 2013

Nestepatit

En täällä blogin puolella ole tainnut mainitakaan Frinin kyynärpäihin ilmestyneistä nestepateista.
Noin pari-kolme viikkoa (?) sitten Friniä harjatessani sormet osuivat kyynärpäissä oleviin patteihin. Tottakai ensin säikähdin, että mikä ihme sen kyynärpäässä on. Ensimmäinen kauhukuva; kasvain. Mutta ei, ei ehkä sittenkään, kun tunnustelin tarkemmin. Koira ei aristanut sitä millään tavalla, ei ontunutkaan. Patti muljui sormien välissä ällöttävästi.. Ja oli ihan pehmoinen, ihan kuin nestettä sisällä.
Koneen ääreen googlettelemaan, että mikä ihme se voisi olla.. En löytänyt mitään varmaa (oon huono googlettelemaan, enkä oikein tiennyt millä hakusanalla etsiä :D). Kasvattajallekin kuvailin ja hän rauhoitteli, että tuskin on mitään vakavaa, jos koira ei siihen mitenkään reagoi, eikä se haittaa koiraa. Kehotti kuitenkin seurailemaan ja niin tein. Kyselin kuitenkin kaikilta, että onko kellään kokemuksia tuollaisesta. Sitten eräs kaverini kertoi, että hänen suursnautserillaan oli joskus ollut samanlaiset patit kyynärissä. Oli käyttänyt eläinlääkärillä, joka oli todennut patit vaarattomiksi.
Tästä tiedosta huojentuneena vähän niinkuin "unohdin" asian, enkä enää stressannut. Seurasin toki säännöllisesti pattien tilannetta. Eivät haitanneet koiraa missään vaiheessa, eivät haittaa vieläkään. Nyt ovat jo pienentyneetkin.


Netistä kaverin avustuksella löydettiin tällaista tietoa nestepateista:
"Kasvaville koirille on myös tunnusomaisia yleisimmin kyynärpäihin ilmestyvät nestepatit (bursat), jotka eivät ole niin vaarallisia, miltä näyttävät. Nestepatti syntyy esimerkiksi törmäyksestä tai makuusta kovalla alustalla. Nestepatti suojaa rasitukseen joutunutta niveltä lisävaurioilta. Patti kuivuu yleensä itsestään parissa kuukaudessa. Nesteen poistaminen saattaa altistaa nivelen tulehdukselle."
Frinin patit ovat voineet syntyä tekstissä kuvatusta törmäyksestä taikka sitten ihan tuosta kovalla alustalla makaamisesta.. Frini kun kotona ollessa makaa yleensä kovalla lattialla, vaikka pehmustettu peti, kevythäkki ja sohvakin olisi tarjolla. Törmäys/tärähdyskin on ihan hyvin voinut sattua, kun Frini on Awan ja Hetan kanssa irti juoksennellut ja riehunut.

Onneksi nyt eivät tosiaan mitenkään koiraa häiritse. Jatketaan seurailua ja toivotaan, että tuosta pikkuhiljaa häipyvät pois.


PS. Maanantaina lähetin Frinin geenitestit maailmalle, tarkemmin sanottuna Slovakiaan. Toivottavasti ovat menneet ehjinä perille. Jännityksellä odotellaan tuloksia. Erityisesti CEA:n tulosta, sillä Frinillä on mahdollisuus olla geneettisesti silmäterve. Tulokset tulevat myös DM:stä sekä MDR1:stä.
DM:n osalta Frini on riskialtis tai parhaimmillaan kantaja. MDR1:n suhteen on joko kantaja tai normaali (ja CEA:n osalta siis kantaja tai normaali). Toivottavasti ensi viikolla alkaisi näistä kuulumaan jotain! (:

8 kommenttia:

  1. Voi vitsit :( Toivottavasti eivät ala haittaamaan tuollaiset. Ja toivottavasti häviävät myös ajanmyötä! Vai joko ovat hävinneet, onhan tämän kirjoittamisesta jo aikaakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivät oo vieläkään hävinneet, pienentyneet kyllä, ei niin isot enää mitä sillon alkuun oli kun ne huomasin.. Mutta saisivat kyllä jo häipyä....... -.-' Eipä ne onneksi tosiaan koiraa haittaa millään tavalla.

      Poista
  2. Hei, meillä on sama homma minun koiralla, ilmestyivät tuossa 5kk ikäisenä, lähtivät välillä kokonaan ja sitten tulivat uudestaan. Nyt taas toinen alkanut pienentyä mutta toinen ennallaan. Mitään haittaa niistä ei koiralle onneksi ole ollut vaikka ikävän näköiset ovatkin. KÄytiin myös eläinlääkärillä ja samaa sanoi hänkin, omia aikojaan lähtee. Minulla 3 koiraa joista kaksi on aivan saman ikäisiä ja vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää. Siksi kai nuo nestepatitkin tulleet, toisella pennullsa ei ole noita onneksi ollut. Tsemppiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsemppauksista:) Meillä tilanne on tällä hetkellä se, että patit on oikeastaan hävinneet *kopkop*. Pikkuisen ne vielä ehkä tuntuu, kun tietää niiden siellä kyynärissä olleen.
      Tuon karvan altahan niitä ei edes huomannut silloinkaan kun olivat isoimmillaan, onneksi ei mitään tennispallon kokoisia patteja ollut, pikemminkin pingispallon, jos senkään kokoiset. Toivottavasti eivät tuu takaisin.. Tai jos tulevat nii eivät ainakaan ihan heti, kiitos! :') ja tosiaan hyvä ku eivät oo koiraa haitanneet yhtään mitenkään, hyvä ettei teilläkään :)

      Poista
  3. No meillähän on tämä sama ongelma sekarotuisella isolla koiralla. Googletus toi tämän kirjoituksen eteeni ja sanompa tähän viestiksi KIITOKSEN kirjoituksestasi. Se lohdutti ja rauhoitti meikäläistä 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä, jotta tästä oli apua! :)
      Kyllä sitä itekin sillon säikähdin ja huolestuin kun flikan kyynärissä semmoset ihmeelliset muljuvat patit tunsin - onneksi olivat vain tämmöset harmittomat eivätkä oo sen jälkeen uudestaan ilmestyneet! :)

      Poista
  4. Meillä 6kk ikäinen iso koira, tänään huomasin muljuvan pehmoisen patin (3-4cm) kyynärpäässä ja säikähdin. Hyvä että löysin tämän blogin, koska kirjoituksesa kuvatulta patilta se vaikuttaa. Ehkä ei ole syytä huoleen ja tilannetta voi seurata kotona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hupsis, nyt vasta huomasin tämän kommentin O.o Mutta hyvä, että tästä oli apua :)

      Poista